Split, 1.3.2021.

OBAVIJEST

Poštovani putnici,

Povećana briga za zaštitu zdravlja poziva nas na još veću odgovornost prilikom organizacije putovanja, događanja i okupljanja s ciljem sigurnosti za putnike. Sastavni dio naših zadaća za vrijeme pandemije je usklađivanje usluga s novim propisima i određivanje sigurnosti polaska za svako putovanje otprilike 60 dana prije planiranog datuma polaska i to uključujući različite aspekte:  

  • usklada sa zdravstvenom situacijom i vrijedećim propisima na destinaciji na koju se putuje – obzirom da svaka zemlja ima različite odredbe koje provodi na svom teritoriju
  • provjera sanitarnih uvjeta prostora i usluga prema protokolu HZJZ (maske, dezinfekcija i sl.)
  • raspoloživost letova – obzirom da su sve zrakoplovne linije uglavnom otkazane ili reducirane

U EU i mediteranskim zemljama koje nisu članice do sada nije bilo ujednačenih protokola za putovanje i siguran boravak, a koji uključuju: obvezu nošenja maske i dezinfekciju, informacije o obvezi cijepljenja i imunitetnim putovnicama za potrebe putovanja, usklađivanje putne dokumentacije i putnog osiguranja i sl.

Obzirom da očekujemo ujednačenje protokola za putovanje i siguran boravak izvan granica HR do kraja ožujka 2021., razmišljamo o eventualnim polascima na izlete i putovanja u zemlji i inozemstvu.  

HRVATSKA I EUROPA

Safe stay in Croatia je nacionalna oznaka sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu.

Projekt je kreiralo Ministarstvo turizma i sporta uz potporu vodećih turističkih i strukovnih udruga i pružatelja turističkih usluga u Hrvatskoj, a cilj im je upoznati posjetitelje i djelatnike u turizmu s protokolima i mjerama koje se provode u Hrvatskoj na svim razinama turističkih djelatnosti.

Oznaka Safe stay in Croatia posjetiteljima omogućava lakše prepoznavanje destinacija i pružatelja usluga koji su usvojili preporuke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Safe travels je svjetska oznaka sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) je početkom 2020. godine kreiralo oznaku Safe travels za sigurna putovanja na svjetskoj razini, kako bi putnici lakše identificirali destinacije i tvrtke koje su usvojile svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Označavajući turističku ponudu sigurnosnim oznakama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) Safe Travels i nacionalnom sigurnosnom oznakom Safe Stay in Croatia, putnicima se omogućuje jednostavan pristup ponudi u kojoj se primjenjuju protokoli za siguran boravak i zaštitu zdravlja.

Više informacija na: www.safestayincroatia.hr

MEDITERANSKE ZEMLJE KOJE NISU ČLANICE EU

Mediteranske zemlje koje nisu članice EU – Izrael, Palestina, Turska i Grčka – naše su redovite biblijske destinacije, pa stoga redovito pratimo nove odredbe na tim područjima. Kao i članice EU, oni su uključeni u procese usklađivanja protokola za putovanje i siguran boravak, kako bi olakšali organizaciju putovanja i omogućili sigurnost putnika.

Ministarstvo zdravlja države Izrael i Stožer odgovoran za mjere (IITOA) predložili su (ali ne i usvojili) sljedeće odredbe:

  • putnici su obvezni popuniti obrazac Potvrde o zdravstvenom stanju za Ministarstvo zdravstva Izraela kako bi dobili odobrenje za ulazak u državu
  • u prvoj fazi ulazak je osiguran isključivo za putnike iz zelenih zona, uz negativan PCR test na COVID-19 koji će svaki putnik biti dužan predočiti
  • ukoliko se dolazi iz zone gdje je dostupno cjepivo, ulaz će biti olakšan, no nisu još donesene konkretne odredbe
  • odgovorni Organizator dužan je Ministarstvu turizma Izraela dostaviti podatke svih sudionika i destinacija koje će obilaziti

PCR TESTOVI ZA COVID-19

Napominjemo da smo upravo u pregovorima da PCR testove za COVID-19 učinimo putnicima dostupnijim i uključimo ih u troškove aranžmana, o čemu ćemo Vas detaljnije obavijestiti na dostavljene kontakte.

Hvala Vam na iskazanom povjerenju!
Vaš Ichtis Travel